تراورتن نوعی سنگ ته نشستیِ آهکی است که در زیر زمین و تحت فشار و حرارت زیاد شکل می گیرد. همین شیوه شکل گیری، باعث شده است این سنگ مقاومت بسیار خوبی در برابر حرارت و فشار داشته باشد. امروزه اغلبِ سنگ های تراورتن، از کوه ها و غارهای ایران، ترکیه، مکزیک و پرو تهیه می شوند.
بافت و رنگ سنگ تراورتن
سنگ تراورتن فقط در اطراف نوع خاصی از رسوباتِ چشمه های آب گرم معدنی ایجاد می شود و از این نظر ظاهری منحصر به فرد و خاص دارد. این سنگ دارای ساختاری متخلخل و پر از منفذ است. این منفذها به واسطهی اشغال توسط گازهای موجود در منابعِ آب گرمِ محل رسوب گذاری، ایجاد شده اند.
سنگ تراورتن در پالتِ رنگیِ طیفِ بژ، کرم و قهوه ای فراهم است. برخی از رنگ مایه های تراورتن بسیار به سفید نزدیک است، در حالی که، برخی دیگر، به رنگ های خاکستری و قهوه ای نزدیکتر بوده و حالتی کاراملی دارند. علت این تنوع رنگی به نفوذ املاح معدنی در بافت سنگ بر می گردد. هر چه عناصر محلول در آب کمتر باشند، بافت سنگ روشن تر شده و هر چه این عناصر بیشتر باشند، سنگ تیره تر خواهد شد.
سنگ های تراورتن از تنوع رنگ، طرح و بافت مناسبی برخوردار هستند و از این نظر انتخابی ایده آل برای استفاده به عنوان سنگ فرش و کف پوش به شمار می رود.
از سنگ تراورتن در کجاها استفاده می شود؟
سنگ تراورتن به دلیل مقاومت بالایی که دارد قرن ها به عنوان یک متریال ساختمانی با دوام به کار رفته است. این سنگ نیز همچون دیگر سنگ های ساختمانی، ترکیبی از ویژگی های مختلف دارد که انتخاب این سنگ را برای برخی محیط ها و فضاها مناسب تر کرده است.
اگر مراقبت و نگهداری لازم از سنگ تراورتن صورت بگیرد، این سنگ مقاومت خوبی در برابر شکستن و خط برداشتن دارد. به دلیل این مقاومت مناسب، از تراورتن در کف آشپزخانه و به عنوان پنل محافظ در پشت سینک و اجاق، استفاده می شود. استحکام و زیبایی تراورتن قابل توجه است و جلوه ای منحصر به فرد به عنوان سنگ کف دارد. از این رو، برای پروژه ی بازسازی پوشش کف منزل، سنگ های زیبای تراورتن انتخاب بسیار خوبی به شمار می روند. اسلب سنگ تراورتن به عنوان سنگ کانتر و سینک نیز قابل استفاده است، هر چند در این موارد، سطح سنگ باید کاملا درزگیری شود.
برای محوطه سازی و نمای بیرونی ساختمان هم تراورتن متریال بسیار خوبی است. بافت تراورتن پر از حفره های طبیعی است. این ساختار متخلخل باعث می شود، تا به عنوان سنگ نما، سیمان به درون آن نفوذ کرده و استحکام آن بیشتر شده و در جای خود کاملا سفت چسبیده شود. به دلیل مقاومت خوب، این سنگ به عنوان متریال راه پله نیز قابل استفاده است.
مزایا سنگ تراورتن
- زیبایی بی بدیل و تنوع طرح و رنگ
- مقاومت بالا در برابر حرارت و فشار
- ساختار متخلخل و استحکام خوب به عنوان سنگ نما
- برش پذیری و صیقل پذیری مناسب
معایب سنگ تراورتن
- در هنگام نصب باید سنگ تراورتن درزگیری شود، و هر سه تا پنج سال، مجددا این کار انجام شود تا سنگ در برابر رطوبت و آسیب ایمن گردد.
- همچون دیگر سنگ های کف، تراورتن هم خنک می ماند. این ویژگی، در مناطقی که دارای آب و هوای گرم هستند، می تواند یک مزیت باشد، اما در